Cmentarz wojenny nr 129 w Grybowie

Cmentarz wojenny nr 129 w Grybowie, jest zabytkowym żołnierskim miejscem pochówku, zaprojektowany przez niemieckiego architekta - porucznika Hansa Mayra.
Cmentarz założony jest na planie podłużnego prostokąta z wyłomem od strony południowo - zachodniej, otoczony jest betonowymi słupami na podmurówce, połączony parami żelaznych rur. Od strony zachodniej wyłomu ogrodzenie stanowi pełny mur betonowy. Głównym elementem cmentarza jest krzyż wykonany z metalowych listew z ramionami spiętymi paskiem blachy. Obszar cmentarza składa się z trzech połączonych schodami tarasów, jest położony w bardzo niekorzystnym widokowo miejscu, między wysokim brzegiem, a drogą na skarpie w głębokim jarze potoku.

Na cmentarzu znajdują się nagrobki w formie:

– trzech żeliwnych krzyży z okrągłą tarczą na skrzyżowaniu ramion, na betonowych postumentach,
– żeliwnego krzyża maltańskiego z motywem wieńca laurowego, osadzonego na betonowym postumencie,
– żeliwnego krzyża lotaryńskiego osadzonego na betonowym postumencie.

Cmentarz został odnowiony i przebudowany w 1974 r. i jest w dobrym stanie.
Drewniany krzyż zastąpiono wówczas metalowym, usunięto zniszczone nagrobki, wyrównano teren i obsadzono trawą. W 24 grobach pojedynczych pochowano tu 19 żołnierzy z armii austro-węgierskiej i 5 z rosyjskiej.
Nie zachował się plan i bliższe dane. Szkic przedstawia układ grobów. Cmentarz w dobrym stanie.

Zdjęcia wykonałem 5 marca 2015 r.

Galeria zdjęć Cmentarz wojenny nr 129 w Grybowie

Wróć do spisu obiektów